Kjappiser

Kjappiser: statistikkfisking, oppvarming, planetleting og trilobittprinting

Statistikk

Det er mye spekulativ bruk av statistikk der ute. Også blant forskere som burde vite bedre. Det er fristende å plukke på dataen sin helt til man finner et pent tall man kan bruke. Spesielt problematisk blir det når resultatene knyttes til profitt som i dette tilfellet: «The Power of the “Power Pose”».

På den annen side så hender det at man finner så pene tall at disse i seg selv er statistisk usannsynlige og mest sannsynlig skyldes nettopp slik plukking, eller dårlig metode: «Why too much evidence can be a bad thing».

klimastats

Klima

2015 var med god margin det varmeste året siden vi begynte målingene. 0,1°C høyere enn 2014, som var den forrige rekorden. Ifølge klimaforsker Bjørn Samset utgjør dette 10% av oppvarmingen siden 1850. Se NASA sin rapport: «Annual Global Analysis for 2015». El Niño forklarer en del av dette, men ikke alt.

Astronomi

Er det ni planeter i solsystemet vårt likevel? To atronomer hevder å ha funnet spor etter en planet på størrelse med Neptun som går i en stor, elliptisk bane langt utenfor Pluto. Andre er naturlig nok skeptiske. Det er ikke første gangen noen mener å ha funnet en «Planet X»: «Astronomers say a Neptune-sized planet lurks beyond Pluto».

Eller kanskje ikke likevel? «Not So Fast: Why There Likely Isn’t A Large Planet Beyond Pluto».

Nerding

Lyst på et 3D-printet fossil? «Scientist resurrects ancient creatures by 3D-printing then in metal».

Feature-bilde: Allan Drummond/Instagram, The Fossil Forum
Oppdatert 21.01.2016 10:00 med lenke til Forbes-artikkel.

Previous post

Kjappiser: David Bowie, intravenøst bakepulver, romere, Oslo i gamledager og bomber.

Next post

Kjappiser: Snøkrystaller, Saltklypa #111, akupunktur og norgeshistorie

Veronica

Veronica

No Comment

Leave a reply