Kjappiser

Kjappiser: statistikkfisking, oppvarming, planetleting og trilobittprinting

Statistikk

Det er mye spekulativ bruk av statistikk der ute. Også blant forskere som burde vite bedre. Det er fristende å plukke på dataen sin helt til man finner et pent tall man kan bruke. Spesielt problematisk blir det når resultatene knyttes til profitt som i dette tilfellet: «The Power of the “Power Pose”».

På den annen side så hender det at man finner så pene tall at disse i seg selv er statistisk usannsynlige og mest sannsynlig skyldes nettopp slik plukking, eller dårlig metode: «Why too much evidence can be a bad thing».

klimastats

Klima

2015 var med god margin det varmeste året siden vi begynte målingene. 0,1°C høyere enn 2014, som var den forrige rekorden. Ifølge klimaforsker Bjørn Samset utgjør dette 10% av oppvarmingen siden 1850. Se NASA sin rapport: «Annual Global Analysis for 2015». El Niño forklarer en del av dette, men ikke alt.

Astronomi

Er det ni planeter i solsystemet vårt likevel? To atronomer hevder å ha funnet spor etter en planet på størrelse med Neptun som går i en stor, elliptisk bane langt utenfor Pluto. Andre er naturlig nok skeptiske. Det er ikke første gangen noen mener å ha funnet en «Planet X»: «Astronomers say a Neptune-sized planet lurks beyond Pluto».

Eller kanskje ikke likevel? «Not So Fast: Why There Likely Isn’t A Large Planet Beyond Pluto».

Nerding

Lyst på et 3D-printet fossil? «Scientist resurrects ancient creatures by 3D-printing then in metal».

Feature-bilde: Allan Drummond/Instagram, The Fossil Forum
Oppdatert 21.01.2016 10:00 med lenke til Forbes-artikkel.

Previous post

Kjappiser: David Bowie, intravenøst bakepulver, romere, Oslo i gamledager og bomber.

Next post

Kjappiser: Snøkrystaller, Saltklypa #111, akupunktur og norgeshistorie

Veronica

Veronica

Veronica is a PhD candidate in high energy physics at the University of Oslo, Norway. She loves science, and is a total science-fiction nerd. She's a queer feminist, a secular humanist, and of course a skeptic. She spends most of her free time working for one of the major LGBTQ+ organisations in Norway. She is the editor of the Norwegian Skepchick blog, but also writes for some of the other blogs in the network. She can be found on Twitter as @VeronicaInPink.

No Comment

Leave a reply