Samfunn

Rumper, våpen og kjærlighet – en Rockabilly’s bekjennelser

Uttrykk som “da jeg var ung…” og “i gamle dager…” forsøker å få oss til å reflektere over de endringene samfunnet gjennomgår i løpet av generasjon eller to. Ungdommens musikk svir i besteforeldrenes ører og hoder ristes på som aldri før når de ser musikkvideoer med dissende romper, utagerende ”gangstere”, løsslupne kvinner og menn med langt hår og sminke. Mange av disse blir døgnfluer i forhold til gamle slagere som er like populære år etter år, for ung som for gammel. Men har musikkens innhold faktisk blitt verre? Jeg vil påstå at den er akkurat like ille nå som da, den har kanskje blitt litt mer direkte og visuelt belastet.

Little Richards gjennombruddslåt ”Tutti Frutti” (1955) kjenner de aller fleste til i den sensurerte og ”radiovennlige” formen gjerne utført av Elvis Presley:

A-wop-bop-a-loo-mop-a-whop-bam-boom!
Tutti frutti – aw rooty!

Originalt skal teksten ha vert en smule annerledes:

“Tutti Frutti, good booty
If it don’t fit, don’t force it
You can grease it, make it easy”

Det er ikke bare å lese mellom linjene i den sensurerte versjonen, men i følge kilder skal den ha vert gjenkjennelig for folk som var kjent med slangutrykkene fra de homofile og trans-miljøene i storbyene i sør. ”Good booty” betyr fin rumpe og dernest følger en instruksjonssetning til analsex. Sangen ”Good Golly, Miss Molly” handler ikke om en dame som er glad i å danse… (ball=samleie).

Gamle rock’n’roll-tekster har med andre ord mye mellom linjene, men de handler om stort sett det samme som musikk alltid har handlet om; kjærlighet, begjær, biler og rumper. Men ikke alle var like beskjedne:

”I’ve been to Nagasaki Hiroshima too the same I did to them baby I can do to you
Cause I’m a Fujiyama mama and I’m just about to blow my top
Fujiyama-yama Fujiyama
And when I start erupting ain’t nobody gonna make me stop

amd-wanda-elvis-jpg

Wanda Jackson og Elvis Presley

I drink a quart of sakey smoke dynamite
I chase it with tobaccy and then shoot out the light
Cause I’m a Fujiyama mama…

Well you can talk about me say that I’m mean
I’ll blow your head off baby with nitroglycerine
Cause I’m a Fujiyama mama…

Well you can say I’m crazy stone deaf and dumb
But I can cause destruction just like the atom bomb
Cause I’m a Fujiyama mama…
I drink a quart of sakey…”

Sangen heter ”Fujiyama Mama” og ble skrevet av rockabilly-dronningen Wanda Jackson i 1959. I følge henne selv var det ingen som ville spille den i starten, verden hadde akkurat blitt tilvendt Elvis og var ikke klar for en tenåringsjente med eksplosiv seksualitet. Den ble derimot nr 1. i Japan, til Jacksons store overraskelse.

Fellestrekkene for mye av 50-tallsmusikken er at kvinner omtales som små, søte jenter av voksne menn og damene som synger er promiskuøse. Tekstene er ofte voldelige, rasistiske, seksuelle og krenkende selv om man nå og da må lese mellom linjene. Det samme gjaldt på 1930-tallet, dog disse ikke legger skjul på noe:

Skip James

Skip James

”Oh, if I send for my baby
An she act a fool
An she don’t never come
If I send for my baby
She act a fool
An she don’t never come
All the doctors in New York City
I declare, they can’t help her none

You know, sometimes she gets unruly
An she act like she just don’t wanna do
Sometimes she gets unruly
An she act like she just don’t wanna
But I get my 22-20
I cut that woman half in two”

Dette var et utdrag fra ”20-20 Blues” av Skip James fra 1931. For å vise at damene også var med på notene må ta med et utdrag fra Lucille Bogans ”Shave Em Dry” fra 1935:

I got nipples on my titties, big as the end of my thumb;
I got somethin’ between my legs’ll make a dead man come.
Say I fucked all night, and all the night before baby;
And I feel just like I wanna fuck some more.
Now your nuts hang down like a damn bell sapper;
And your dick stands up like a steeple;
Your goddamn asshole stands open like a church door;
And the crabs walks in like people.

Så før man dømmer innholdet i dagens musikk, enten det er popp, rock, RnB eller rapp bør man kanskje tenke over at musikken er slik den alltid har vært. Den kan bære et viktig budskap enten det er politisk eller for kjærligheten mellom mennesker eller det kan være sanseløs moro og galskap. Det fins mye bra musikk, men det er også mye skrekkelig dårlig ­­– smaken som baken!

Kilder:

The Delta Blues
Rockabilly.net
Bildene er hentet herher og her

 

Previous post

Rosa eksisterer ikke

Next post

Hvorfor jeg har et pinnsvin i stua

Nica

Nica

Nica lives in Moss, Norway. She is 31 years old and married to a molecular biologist. She studies history and religion, and her favorite subjects are ancient history and the European witchcraft trials. In here spare time, she likes to play Magic TG, roleplaying games (DnD, WoD…) and board games. Her favorite authors are Neil Gaiman and Poe, and she is currently obsessed with Dr Who. Bit of a gadget freak, loves tools and DIY. Atheist, skeptic, curious, optimistic, mild control freak with a dash of OCD… (Skriver også for Grounded Parents, dette er grunnen til den engelske bioen.)

1 Comment

  1. 20.11.2015 at 16:30 —

    Jeg vil veldig gjerne helt tilbake til 1600-tallet og komme med et eksempel på en real listetopper fra den gang: Will you buy a fine dog? Har dette noe med innlegget du skrev å gjøre? Kanskje. Var det det første som poppet ned i hodet mitt da jeg leste det? SEFFERN. #fredag

Leave a reply