InformasjonVitenskap

Rosa eksisterer ikke

Rosa er en kjent, og for mange kjær, farge. Faktisk er det få andre farger som får så mye oppmerksomhet; både positiv og negativ. Derfor er det ironisk at rosa som farge ikke egentlig eksisterer. Det finnes ingen lysbølgelengde som gir rosa.

Rosa som jentefarge

Som vi har lært gjennom de siste 70 årene er det ingen ultimat jentefarge som den rosa. Rosa betyr at du er jente, og alle jenter elsker selvsagt rosa. Dette mediabildet er gjort enda klarere om du googler “Pink does not exist” og ser at det øverste treffet er en artikkel som starter med “Sorry girls”, som om rosa lysbølger er viktig for jenter/kvinners takling av hverdagen.
Før 40-tallet var rosa primært en guttefarge. Da skulle nemlig jenter ha den beroligende fargen blå på seg hvis man først skulle bruke kjønnede farger, men mer om kjønnete farger kommer senere, før den tid vil jeg ha sagt én ting; rosa finnes ikke. Dette er ikke en filosofisk postulering om kjønn, men snarere en kommentar om fargespekter.

 

La oss se litt på hva farger er

Når lys treffer en flate vil energien fra lyset gjøre at enkelte elektroner gjør et hopp til elektronskallet utenfor sitt eget, energien er dog ikke nok til å beholde elektronet der, så når elektronet hopper inn igjen så frigjøres litt energi  i form av lys, dette lyset er farget. Hvitt lys er en blanding av alle farger, og de fargene som ikke emitteres (frigis) fra objektet det treffer er absorbert av objektet. Et vanlig, friskt blad absorberer for eksempel de fleste farger, utenom grønt. Det er derfor en mørk genser blir varmere i sola enn en lys genser, fordi den absorberer mer av lysenergien og med det også varme. Det finnes derimot ikke rosa lysbølger, ergo finnes ingen rosa farge.
particle_atom

 

Staver og tapper

Bak i øyet har vi staver og tapper. Stavene reagerer på hvorvidt lys er tilstede eller ikke, og er det som primært brukes i mørket. Dette er grunnen til at vi ikke ser farger i dårlig lys. Tappene derimot finnes i tre forskjellige typer og kan skille farger i lyset i rødt, blått og grønt. Hvis en annen farge enn rød, blå eller grønn vises så er det fordi det er en blanding av reaksjon fra forskjellige fargesensitive tapper. Hvis vi ser svart er alle tappene aktive, mens hvitt ser vi når ingen av tappene er aktive. Altså kan vi se, om vi husker tilbake til forrige avsnitt, at et atom avgir energi i form av lysbølger som reiser mot øyet og påvirker tappene. En hvit vegg absorberer alle farger, og ingen av tappene blir påvirket, altså ser vi hvitt. Noen ganger kan enkelte av tappene fungere halvveis, for eksempel er grått en farge vi ser hvis alle tappene blir aktivert, men bare halvveis.

 

Hvorfor kan vi se rosa, hvis fargen ikke finnes?

Rosa er en negativ farge, om man kan si det slik. Hvis vi har et fargespekter ser vi at lysbølger går fra de aller største lysbølgene; radiobølger, til de minste bølgene; gamma, imellom er det et lite spekter med synlige farger, hvorav infrarødt og UV ligger rett på sidene av det synlige spekteret. Hvis et objekt kun absorberer grønt, og emitterer alle andre farger, da får du rosa. Altså, hvis alle synlige lysbølger, utenom grønt, treffer øyet ditt, og oppfattes av tappene, så vil hjernen tolke det som rosa. Rosa er altså en form for anti-grønt. Det er derfor grønt ofte brukes i concealere som brukes på rosa flekker. De rosa flekkene synes nesten ikke  i det hele tatt når grønt kommer til.

ki8nA66eT

 

Rosa er en farge likevel

Til sist vil jeg slå et slag for at rosa likevel er en farge. Selv om rosa er en farge som lages i hjernen vår, og ikke et lys som eksisterer, så gjør ikke det at den ikke er en farge, sånn egentlig. Det er mye som lages i hjernene våre. Lyder og bilder tolkes av hjernen hele tiden, det gjør dem ikke uekte, men det kan være fint å vite om, ikke minst for å vite hvor utrolig god jobb hjernen din gjør hver eneste dag for å få deg gjennom, eller for å huske hvor lett det er å lure en hjerne som prøver å få alt til å gi mening hele tiden.

Previous post

Kjappiser: Bendel, sola og vaksinedebatt

Next post

Rumper, våpen og kjærlighet – en Rockabilly's bekjennelser

Carina Marie Rose

Carina Marie Rose

Carina er 25 år og studerer biologi ved UiO. Hun har to barn og bor med barn og samboer i Oslo
Hun har to kjempesnegler i terrarium og en hetterotte i bur som hun er skikkelig allergisk mot.
Hun er opptatt av vitenskap og skeptisisme, men elsker Harry Potter såpass høyt at hun fortsatt venter på et brev om opptak til Galtvort.
Carinas største drøm er å ha en elefant, helst afrikansk.

No Comment

Leave a reply