MediaSamfunn

Nei, dette er ikke europeiske flyktninger fra andre verdenskrig

I det siste har det dukket opp en serie med bilder på Facebook som hevder at de viser europeiske flyktninger som ankommer Afrika under andre verdenskrig. Dette stemmer ikke. Disse bildene er av albanske flyktninger som ankommer Italia i august 1991.

Det er ganske håpløst at enkelte velger å lage falske historier for å fremme politiske argumenter. Dette er like problematisk når de politiske motivene er gode som når de er dårlige.

At bildene er av relativt god kvalitet og i farger burde være et hint, men noen har også laget et i svart/hvitt. Dette er åpenbart for å villede. Akkurat hva motivene er for å lage slike vet jeg ikke, men bildene som er brukt er uansett fra en reell flyktningekrise, og den virkelige historien fortjener å bli husket.

To versjoner av bildene som ligger ute på blant annet Facebook, Twitter og Imgur.

To versjoner av bildene som ligger ute på blant annet Facebook, Twitter og Imgur.

Spesielt er dette dårlig gjort når det faktisk ligger en historie bak disse bildene som misbrukes. Dette er faktisk bilde av europeise flyktninger. Hvorfor kunne man ikke bare bruke den riktige historien? Den illustrerer godt poenget om at det ikke er mer enn noen få tiår siden europeere var på flukt. Både fra Albania, og ikke minst den svært blodige krigen i Bosnia som startet rundt samme tiden.

Den virkelige historien bak bildene

Frem til 1990 var Albania en lukket kommunistisk stat – en av de mest lukkede i Europa. Noen restriksjoner ble da løsnet opp etter en del opptøyer i 1989, og det ble gjennomført et valg i mars 1991. Dette var første gangen andre partier enn kommunistpartiet PPSh kunne stille til valg siden maktovertakelsen i 1944. PPSh og deres leder Ramiz Alia vant valget, men ble møtt med demonstrasjoner og streik.

En EU-rapport fra 1992 beskriver valgene slik:

Electoral observers all agreed that the Party of Labour’s victory could be ascribed to massive pressure exerted by local party functionaries and to the continuing climate of fear within the country. Thus the elections signified only a first step towards democratisation, and were not yet the free elections of a viable multi-party liberal democracy.

Rapporten beskriver også situasjonen for befolkningen i landet, og summerer den opp slik:

Albania’s forty years of isolation from the rest of the world, combined with its disastrous economic, social and political situation, have had a traumatic effect on its citizens. They feel overwhelmed by hopelessness in the face of Albania’s domestic situation, and although their knowledge of other countries is based solely on what they have heard, or seen on Italian television, they long for the opportunity to start a new life abroad.

This general mood became evident after mid-1990 when increasing numbers of asylum-seekers started to leave the country. Distressing images reminded the public in the rest of Europe of a part of the continent which they had forgotten existed.

Et av resultatene av denne situasjonen var at en rekke albanere forlot landet og dro til Italia. Det ligger en YouTube-video ute med flere bilder fra mars 1991, hvor den samme båten fra bildene over kan sees.

I august samme år dro også flere skip med omkring 15 000 migranter til Bari i Italia. De italienske myndighetene responderte med hard hånd. De fleste albanerne ble stengt inne i en stadion hvor de ikke fikk tilstrekkelig med mat og vann, eller hadde ordentlige sanitærforhold. De italienske myndighetene slapp forsyninger til dem fra helikopter.

Denne behandlingen ble møtt med sterk kritikk internasjonalt av menneskerettighetsorganisasjoner, men italienerne stod fast på at denne uverdige behandlingen var nødvendig for å hindre at flere albanere fulgte etter og prøvde å komme seg til Italia.

20 år etter, i 2011, uttalte ordføreren i Bari, Enrico Dalfino:

20 år etter ankomsten av Vlora, vil byens administrasjon feire begivenheten med en uke med møter med kunst, kultur, underholdning og sport for å feire integrasjonen mellom vårt folk og det albanske.

Nå som jeg ser disse bildene igjen så husker jeg situasjonen i stadionen fra nyhetene i 1991, men ellers later det til at dette er glemt. Istedet ønsker mange å gjenta historien med kynisk og umenneskelig behandling av flyktninger. Denne gangen er det mennesker som flykter fra en mangeårig krig i Syria hvor halve befolkningen er fordrevet fra sine hjem.

Kilder

Previous post

Kjappiser: BAH, undervurderte prognoser og mikrogriser

Next post

Kjappiser: Bendel, sola og vaksinedebatt

Veronica

Veronica

No Comment

Leave a reply