InformasjonVitenskap

Hvorfor jeg har et pinnsvin i stua

Innimellom får man pinnsvin i hagen, men hva gjør man hvis pinnsvinet sliter for tilværelsen? Kan man ha pinnsvin som kjæledyr? Hvordan er pinnsvin i hus? Mye av dette hadde jeg aldri reflektert over før vi plutselig hadde en i hus, og måtte forholde oss til alt på en gang.

 

Vi fant pinnsvin i hagen

12. november var nesten over, og vi skulle bare ut med søpla for kveden da vi så et lite pinnsvin utenfor ved trærne. Uten at hverken jeg eller samboeren min helt kunne sette fingeren på det fikk vi en følelse av at noe var litt rart. En følelse som ble underbygget av noen søk på internett. Var den litt liten? Går ikke pinnsvin i hi? Da vi gikk bort til den beveget den seg knapt, det var en slapp liten skapning. Jeg hentet et stort håndkle og vi tok den med inn for å veie den. Ganske riktig, den skulle gått i hi i oktober, og den var alt for lett til å overleve en dvale med sine 700+ gram.

 

Det første bildet av pinnsvinet "vårt"

Det første bildet av pinnsvinet “vårt”

Et pinnsvin burde veie minst 900 gram innen oktober for å overleve dvalen, men livet som pinnsvin er hardt blandt mennesker. Det er lite mat å finne i rene byer, og pinnsvin må ofte spise åtsler. Problemet med å ty til åtsler er at pinnsvin får innvollsorm av det, som igjen gjør at de ikke legger på seg. Sirkelen mot en dødsdom er sluttet. I tillegg til at de har innvollsorm blir de ofte nødt til å spise snegler, som, på tross av ryktet, er langt fra pinnsvinets førstevalg. Sneglespisende pinnsvin blir fort bærere av spolormer, eller lungeorm som det så pent kalles. På toppen har de nesten alltid lopper. Prøv å overleve med innvollsorm som spiser maten din, lungeorm som gjør det vanskelig å puste og gir lungebetennelsesymptomer, og lopper som klør hele tiden. Det er kanskje ikke så rart at 1/3 pinnsvindødsfall skjer under dvalen. Det er til gjengjeld ikke så mange farer for pinnsvinet hvis man fjerner mennesker. De har kun to naturlige fiender i Norge. Det er grevlingen, som er det eneste dyret som ikke bryr seg om den blir stukket, og reven som har vett på å drukne pinnsvinet.

 

Viltloven om pinnsvin

I Norge er pinnsvin rødlistet. Med dette kommer en artig liten lov om menneskets rolle ovenfor pinnsvin, som overrasket meg da jeg først lærte om den: Det er ulovlig å ikke hjelpe et pinnsvin som sliter. I tillegg er det straff med større bøter og innimellom fengsel for å skade, eller drepe pinnsvin. Men “hjelpe” kan jo bety så mye. Det minste du kan gjøre er å ta med pinnsvinet til dyrlegen og få det avlivet på statens regning. Det beste du kan gjøre er å ta det inn over vinteren, men det er en stor forpliktelse. Til gjengjeld får du et unikt innblikk i et fredet, rødlistet, vilt dyrs liv. Jeg ville anbefalt alle til å gjøre det om de står ovenfor valget, men det viktigste; ikke la et lite dyr i nød sulte eller fryse ihjel på plenen. Da er det bedre å få en injeksjon hos veterinæren.

Hvis du tar inn et pinnsvin så må du også huske dette; dette er ikke et langvarig forhold. Hjelp dyret, men ikke knytt deg for sterkt til det, for det er uovlig å beholde det når våren kommer, gitt at det er friskt. Hvis et pinnsvin er tatt inn må det ikke settes ut midt på vinteren, siden det ikke er tid til å finne dvalested når dvalen allerede skulle ha startet. Du må vente til midt i mai. Når pinnsvinet er satt ut må du fortsette å sette ut mat til det, siden pinnsvin som har bodd inne ikke kan forventes å være tilvent tilværelsen som vill umiddelbart.

 

De første dagene med pinnsvin i hus

Vårt lille pinnsvin, som har fått det midlertidige navnet “Smatias”, hovedsakelig fordi han smatter så veldig mye når han spiser. Som du kanskje skjønte fra forrige setning er det en hann. Det kan man se på penisen, som på hannpinnsvin er omtrent der du ville antatt at det skulle være en navel. Smatias har vært hos veterinær og er på en omfattende medisinkur. Han får prednisolon, som er et kortikosteroid, som skal gjøre at han påvirkes mindre av antibiotikaen som skal drepe lungeormene. I tillegg får han, som nevnt, antibiotika, og slimløsende middel. For lopper og innvollsorm får han drypp i nakken. Han veies hver kveld, og vi håper vi snart ser en øking i vekten hans. Buret, eller ikeabordet, som han bor i, må renses daglig. Det er ganske lett siden han kun skitner til spiseområdet sitt, og ikke soveplassen. Hver natt romsterer han med området sitt og ordner/roter til.

 Her er en liten film hvor Smatias spiser prednisolon blandet i kattemat. Fordi jeg vet at du vil se filmer av søte, små dyr.

Hva du kan gjøre for å hjelpe et pinnsvin

Hvis du vil hjelpe pinnsvin er det kjempebra, men mange vet ikke helt hva de skal gjøre. Det viktigste man kan gjøre er å gi dem tilgang på mat. Det mest næringstilpassede man får i Norge, hvor pinnsvinmat ikke selges i dyrebutikker, er kattungepellets. Det får man i nesten alle dagligvarebutikker. I tillegg kan man sette ut friskt vann.

Hvis man vil være ekstra grei, og i tillegg unngå at katter spiser maten man setter ut, kan man lage et lite hi som bare pinnsvinet kommer inn i. Dette er det ikke usannsynlig at pinnsvinet vil bruke til vinteren heller.

Sett aldri ut melk eller andre meieriprodukter til pinnsvin. I motsetning til en del mennesker tåler ikke pinnsvin laktose. De får diaré og du hjelper en allerede slitende art ved å dehydrere dem i tillegg. Pinnsvinet kan dø av å drikke en skål melk.

 

Hvis du vil følge Smatias sin utvikling kan du gjøre det her.

 

Smatias liker å sove med bena ut bak, og armene ut til siden (som desverre ikke er med på dette bildet.)

Smatias liker å sove med bena ut bak, og armene ut til siden (som desverre ikke er med på dette bildet.)

Previous post

Rumper, våpen og kjærlighet – en Rockabilly's bekjennelser

Next post

Kjappiser: yrker på TV, risiko, flyktninger og kilmaendringer

Carina Marie Rose

Carina Marie Rose

Carina er 25 år og studerer biologi ved UiO. Hun har to barn og bor med barn og samboer i Oslo
Hun har to kjempesnegler i terrarium og en hetterotte i bur som hun er skikkelig allergisk mot.
Hun er opptatt av vitenskap og skeptisisme, men elsker Harry Potter såpass høyt at hun fortsatt venter på et brev om opptak til Galtvort.
Carinas største drøm er å ha en elefant, helst afrikansk.

No Comment

Leave a reply