Kjappiser

Kjappiser: Dommedag, smart menskopp, IgNobeler og Nobeler

På denne tiden av året er det masse priser å følge med på. Både IgNobel-prisene og Nobelprisene deles ut!

IgNobelprisene tildeles forskning som både får deg til å le og å tenke. Ta en titt på årets vinnere, som inkluderer herligheter som prisen i litteratur for oppdagelsen av at så godt som alle språk har ordet “Hæ?”, eller fysikkprisen om hvorfor så godt som alle pattedyr bruker like lang tid på å tømme blæra. En av mine favoritter er prisen for biologi, som ble tildelt en forskergruppe som festet halepinner på stumpene til høner for å simulere hvordan dinosaurer gikk.

chicken dino walk

Nobelprisene (unntatt fred, da) er også delt ut denne uka, og har blant annet blitt delt ut i kjemi for studier av hvordan DNA repareres (noe som redder deg fra kreft hver eneste dag), og i medisin for arbeid med malaria og farlige parasitter. Prisen for fysikk ble delt ut for påvisningen av at nøytrinoer har masse.

Og hvis du leser dette, tyder alt på at dommedagsprofeter nok en gang tok feil, og at verden ikke gikk under 7. oktober likevel.

Jeg synes også det er verdt å få med seg at et britisk universitet nektet eks-muslimen Maryam Namazie å snakke på campus, av frykt for å støte muslimske studenter.

Til sist,  litt festlig teknologi: Denne kickstarteren vil lage en elektronisk menskopp som kan overvåke både mengde, farge og litt til og servere deg infoen lekkert i en app.

Previous post

Kaffesnobberi eller psykologi?

Next post

Kjappiser: Smarte damer, kryp, placebo og is

Marit

Marit

Marit er mye opptatt av biologi og skeptisisme, men aller mest av at alle skal forstå vitenskap og kritisk tenkning, sånn helt generelt og som en del av allmenndannelsen. Hun liker også knapper og glansbilder, å gå i skjørt, og å klippe og lime, og nesten alt annet som har med papir å gjøre; lesing, skriving, og å fylle ut skjemaer.

No Comment

Leave a reply