#JegHarOpplevd
Illustrasjonsbildet over er Jenny Jordahls bidrag.
I etterkant av en kronikk av Cathrin Svanevik Frøyen i Aftenposten der hun snakker om ganske vanlige opplevelser blant kvinner, og en del alvorlige men fortsatt ikke uvanlige opplevelser, har #JegHarOpplevd blitt flittig brukt på Twitter.
Utrygghet, trakassering, seksualisering, uønsket oppmerksomhet … dette er opplevelser som er en del av mange kvinners hverdag i større eller mindre grad. Så vanlig er det at for mange av oss blir det en del av normalen. Mennesker er tross alt tilpasningsdyktige, og man lærer seg å håndtere det på et vis.
Dessverre møtes dette ganske dagligdagse ofte med mistro hos menn – en overdrivelse påstår noen. Dette er så langt unna de fleste menn sitt erfaringsområde at man ser det ikke, eller så bagatelliserer man det. De fleste kvinner lærer seg måter å omgås menn på som reduserer risikoen for å bli trakassert, og for å unngå konflikt. Det finnes nok menn der ute som utgjør en trussel, eller er så ubehagelige å møte, at man bygger opp en instinktiv skepsis til fremmede menn.
En jevn strøm
På lik linje med tilsvarende trender på Twitter som #EverydaySexism og #YesAllWomen, kommer det inn en jevn strøm med historier som det ofte er lett å kjenne seg igjen i.
#jegharopplevd at gutter ikke gir seg før jeg peker på kjæresten min i rommet. Fordi noen respekterer heller en mann enn meg som sier "nei".
— Yvonne Stenberg (@yvonnestenberg) April 16, 2015
#jegharopplevd å bli klådd på puppene av jevnaldrende gutter på både barne- og ungdomsskolen. Du vet, gutter er jo bare "sånn".
— Anya Sommervind (@tiarapower) April 16, 2015
#jegharopplevd å bli sjekka opp av menn med klar beskjed om at jeg ikke kunne være sikker på at jeg var skeiv før jeg hadde prøvd dem.
— Torill J. Frøise (@TorillF) April 15, 2015
Handler ikke om å være offer
Som alltid er det en del som responderer med å beklage seg over at kvinnerelaterte saker får oppmerksomhet, selv om menn er overrepresentert i media i generelt, og mener at dette handler om sympati og offerroller.
Skulle ønske jeg var kvinne, for da kunne jeg skrevet #jegharopplevd om alle utfordringene mine og fått masse sympati.
— K. A. Gjerde (@kagjerde) April 16, 2015
Men det handler jo ikke om at kvinner er ofre eller svake. Dette handler om at vi ikke trenger å finne oss i det. Enkelt å greit.
Vi er ikke ofre når vi sier ifra om seksuell trakassering. Vi er drittlei og vet at vi ikke fortjener det. #jegharopplevd
— Kristine Trampoline (@festbrems) April 16, 2015
@SchallerTunby Eller kommentarene: 'dette er så vanlig at det må du finne deg i det'. Vanlig betyr ikke at det er greit! #jegharopplevd
— Sunniva Ørstavik (@SOrstavik) April 16, 2015
Menn engasjerer seg også
Heldigvis er ikke denne typen kommentarer de eneste innspillene fra menn. Mange reagerer med å ønske å endre samfunnet til det bedre – et samfunn hvor respekt for alle er en selvfølge. Det er nettopp det slike kampanjer er til for: å opplyse, motivere og endre.
#jegharopplevd å få en synkende følelse i magen når jeg hører damer fortelle om hvordan de opplever oppførsel jeg også har vært skyldig i.
— Eivind Trædal (@eivindtraedal) April 15, 2015
#jegharopplevd at jeg har en viktig jobb å gjøre, både som lærer og som far til to gutter! Respekt for alle må være kjerneverdier i samf!
— Sigurd Sigernes (@SiggyBoy82) April 16, 2015
To måter å reagere på #jegharopplevd. Innse problemet og bidra til bedring. Eller man kan lire av seg masse piss for å fortsette som før
— Andreas Halse (@achalse) April 16, 2015
En siste kommentar trekker også frem et godt poeng.
Tipper mange av disse som blir krenket av #jegharopplevd-tråden, er de samme som gnåler om hvit rasisme så snart noen tar opp rasisme.
— Ketil Steigen (@KSteigen) April 15, 2015
Vi har det godt i dette landet, sånn jevnt over. Men det betyr ikke at alle har det like bra eller at vi ikke har utfordringer med diskriminering. Noen mennesker må tåle uendelig mye, og de som roper høyest i protest når slike temaer tas opp har en tendens til å være de som må tåle minst.
No Comment