Vitenskap

Bygge med Lego på jobb!

Noen av oss får lov til å leke med Lego på jobb, og det har vi fått lov til på Fysisk institutt på Universitetet i Oslo de siste ukene. Vi har nemlig bygget en Lego-modell av ATLAS-detektoren. ATLAS-detektoren er en av de fire store detektorene som henger på «The Large Hadron Collider» (LHC) på CERN i Genéve.

ATLAS-eksperimentet var et av de to store eksperimentene som var med på å oppdage Higgs-partikkelen i 2012. Høyenergifysikk-gruppa på Fysisk institutt på Universitetet i Oslo var med på å bygge deler av ATLAS-detektoren, og har vært involvert i forskningen rundt denne siden oppstarten til LHC i 2009.

Lego-modellen vi har bygget er i skala ca 1:50 – omtrent tilsvarende en legofigur, har over 9500 deler, og tok mellom 30 og 40 timer å bygge. Lego-modellen har en egen nettside, og det er laget flere andre modeller også.

Planen er at til høsten en gang skal Lego-modellen stilles ut permanent, men det er ikke helt avklart enda hvor dette blir.

Carl, en av stipendiatene her, var ansvarlig for byggingen, og han tok opp en god del timelapse-filmer. Jeg samlet alle disse, sammen med en del bilder, og brukte et par dager på å redigere sammen en liten YouTube-video med hele byggeprosessen fra start til slutt. Her er resultatet.

Previous post

Kjappiser: Smart hus, solceller, bakterier, anti-vaksine #$?!%&# og dyrt piss

Next post

Kjappiser: Useriøse helsenettsider, falske nullpunkt, kjemikalier og Wednesday Addams.

Veronica

Veronica

No Comment

Leave a reply