Kjappiser

Kjappiser: Global oppvarming, kjønn og skole, og planetdannelse rundt nye stjerner

  • Klimaforsker Bjørn Samset skriver om verdenshavene og spør: «Hvor går varmen?»
    «Global oppvarming foregår i hovedsak i havene – men hvor og hvordan? Nye måledata gir spennende biter til puslespillet. Er vi nærmere en løsning på et av klimaforskningens store, gjenværende mysterier?»
  • Elin Borg har skrevet doktorgrad om barn, kjønn og skole. Ikke overraskende er det å dele mennesker inn etter kjønn ikke alltid det beste utgangspunktet. Les «Alle gutter er ikke dårlige på skolen, og alle jenter er ikke skolelys» på Kilden.
    «Det nytter ikke å lete etter svaret på forskjeller i skoleprestasjoner ved å se på jenter som gruppe og gutter som gruppe, viser ny doktorgrad.»
  • Astronomer har tatt det beste bildet så langt av planetdannelse rundt en ung stjerne. Les mer om dette på National Radio Astronomy Observatory sine nettsider i artikkelen «Birth of Planets Revealed in Astonishing Detail in ALMA’s ‘Best Image Ever’».

Feature-bilde: Artist’s impression of a protoplanetary disk. Credit: National Science Foundation, A. Khan

Previous post

Kjappiser: Yeonmi Park, Ebola og ny barnevaksine i Norge

Next post

Vakre og sjarmerende partikler

Veronica

Veronica

Veronica is a PhD candidate in high energy physics at the University of Oslo, Norway. She loves science, and is a total science-fiction nerd. She's a queer feminist, a secular humanist, and of course a skeptic. She spends most of her free time working for one of the major LGBTQ+ organisations in Norway. She is the editor of the Norwegian Skepchick blog, but also writes for some of the other blogs in the network. She can be found on Twitter as @VeronicaInPink.

2 Comments

  1. 10.11.2014 at 15:20 —

    Angående Bjørn Samsets artikkel på Kollokvium, om varmens dypdykk i havet. Se kommentarene etter hans innlegg. Den ene artikkelen etter den andre avviser dette forsøket på borforklaringer på den manglende varmen, fra IPCC og klimaforskere. Overflatetemperaturen i atmosfæren synker (HadCRUT) og i overflaten (ned til 100 m) er det ingen endring av sjøtemperaturen. Da er det ganske drøyt å påstå at varmt vann passerer ned!

Leave a reply