Kjappiser

Kjappiser: Global oppvarming, kjønn og skole, og planetdannelse rundt nye stjerner

  • Klimaforsker Bjørn Samset skriver om verdenshavene og spør: «Hvor går varmen?»
    «Global oppvarming foregår i hovedsak i havene – men hvor og hvordan? Nye måledata gir spennende biter til puslespillet. Er vi nærmere en løsning på et av klimaforskningens store, gjenværende mysterier?»
  • Elin Borg har skrevet doktorgrad om barn, kjønn og skole. Ikke overraskende er det å dele mennesker inn etter kjønn ikke alltid det beste utgangspunktet. Les «Alle gutter er ikke dårlige på skolen, og alle jenter er ikke skolelys» på Kilden.
    «Det nytter ikke å lete etter svaret på forskjeller i skoleprestasjoner ved å se på jenter som gruppe og gutter som gruppe, viser ny doktorgrad.»
  • Astronomer har tatt det beste bildet så langt av planetdannelse rundt en ung stjerne. Les mer om dette på National Radio Astronomy Observatory sine nettsider i artikkelen «Birth of Planets Revealed in Astonishing Detail in ALMA’s ‘Best Image Ever’».

Feature-bilde: Artist’s impression of a protoplanetary disk. Credit: National Science Foundation, A. Khan

Previous post

Kjappiser: Yeonmi Park, Ebola og ny barnevaksine i Norge

Next post

Vakre og sjarmerende partikler

Veronica

Veronica

2 Comments

  1. 10.11.2014 at 15:20 —

    Angående Bjørn Samsets artikkel på Kollokvium, om varmens dypdykk i havet. Se kommentarene etter hans innlegg. Den ene artikkelen etter den andre avviser dette forsøket på borforklaringer på den manglende varmen, fra IPCC og klimaforskere. Overflatetemperaturen i atmosfæren synker (HadCRUT) og i overflaten (ned til 100 m) er det ingen endring av sjøtemperaturen. Da er det ganske drøyt å påstå at varmt vann passerer ned!

Leave a reply