Vitenskap

Hvordan lage din egen selvlysende katt

gfp-bunnyMolekylærbiologien har sett et kraftig løft i rekrutteringen etter TV-serier som CSI. Men jeg bestemte meg for at det var veien å gå etter å ha hørt at man kan lage selvlysende kaniner. I senere år har jeg blitt mer interessert i katter, som hvertfall 40% av tiden frivillig lar seg klappe. Derfor ønsker jeg meg nå en selvlysende katt. Men hvordan gjør man det egentlig? Er det skadelig for de lodne drapsmaskinene, og ville jeg i det hele tatt fått lov?

Molekylet som er ansvarlig for den grønne fargen heter grønt fluorescerende protein, GFP, og finnes naturlig i en spesiell manet kalt Aequorea victoria.

GFP er ekstremt nyttig, fordi den kan brukes som et signal for prosesser som skjer inne i celler (som vanligvis er fargeløse), eller i en hel organisme. GFP-kattene blir brukt for å studere AIDS. Katter kan også få AIDS av viruset FIV (Feline Immunodeficiency virus). For en stund tilbake ble det oppdaget et protein i aper som bekjemper HIV/FIV, og dette vil vi gjerne forske mer på. Forskerne kobler først sammen dette proteinet med GFP, og deretter putter de det inn i kattene. På denne måten kan de lett visualisere at genene har blitt satt inn og at de er uttrykt i hele organismen ved at de lyser grønt.

For å lage en selvlysende katt trenger du først og fremst genet for GFP. Deretter må dette modifiseres for å ligne virus-DNA. Virus generelt opererer ved å inkorporere arvematerialet sitt i en annen celle. Dette kan vi utnytte ved å kamuflere GFP som et virus-DNA. Det vi så trenger er kjønnsceller fra hunnkatter og fra hannkatter. Deretter kan vi bruke en ekstremt tynn nål for å sprøyte Virus-GFP inn i kattecellene. Hann- og hunncellene kan så in vitro-fertiliseres så vi får befruktede katteceller. Disse kan så plasseres inn i livmoren på flere hunnkatter.

Etter en lengre ventetid vil forhåpentligvis flesteparten av kattungene være GFP-katter. Men for å ha en stabil stamlinje må vi lage en 2. generasjon katter ved å la 1. generasjons GFP-katter parre seg. Til slutt får vi noe så søtt som dette:

Så, kan jeg lage en til lillesøster til jul?

GFPTEV

Et bakterieprotein med GFP

1. Tilgang på en lab

Check.

2. Skaffe GFP-genet

Check. Dette bruker vi allerede som signal for et protein fra E. coli.

3. Modifisere med virus-DNA

Kan ta tid, og er avhengig av å få lov til å bestille bestemte DNA-fragmenter fra utlandet.

virusvektor

Fremstilling av DNA-tråden med genet for GFP i midten og virus-DNA på endene.

4. Få tak i kjønnsceller fra hann- og hunnkatt

Dette tas fra dyreklinikker, og er materiale til overs fra kastrering og sterilisering – jeg må få meg en veterinærvenn.

5. Sprøyte DNA inn i disse cellene

Krever en spesiell maskin, men jeg vet hvor de har en…

Microinjection

Mikroinjeksjon av celle

6.  In vitro -fertilisering

Bland cellene sammen i en skål antar jeg.

7. Putte eggene inn i surrogatkatter

Det er da noen katter i nabolaget, men jeg har ikke tenkt å operere. Trenger veterinærvenn igjen.

8. Parring av katter

Null problem.

9. Parring av flere katter

Null problem.

Noen problemer underveis altså, men det største er nok tillatelsen. Selv om vi har lov til å lage genmodifiserte E. coli på laben så mye vi vil, så blir det verre med pattedyr. Selvlysende E. coli er vel og bra, men egner seg dårlig under juletreet. For å drive dyreforsøk er det strenge krav til laboratoriet, og hele forskningsprosjektet må godkjennes av Helsedirektoratet.

I Europa er det lovlig med forskning på genmodifiserte organismer, men ulovlig å markedsføre dem. I USA kan du få tak i selvlysende fisk – GloFish i flere farger, men disse er ulovlig i Europa. I Norge holder vi oss stort sett etter veiledningen fra EU, men vi har også mulighet til å si nei til et produkt som EU har godkjent. Så for å kunne få lage og beholde GFP-katten min må jeg finne opp et forskningsprosjekt, få det godkjent, og dessverre må nok katten forbli en labkatt.

Referanse: P. Wongsrikeao et al, “Antiviral restriction factor transgenesis in the domestic cat”, Nature Methods 2011

Previous post

Kjappiser: Simon Singh, thigh gap, Cosmos og Nibiru

Next post

Kjappiser: Tuberkulose, akupunktur, kosmologi og kompliserte greier

Julie

Julie

Julie har doktorgrad i biokjemi, og forsker på antibiotikaresistens. Hun er for øyeblikket utplassert i Leeds, men tar likevel noen ganger turen til skeptikere på puben i Oslo, både for ølen og for å gjenvinne troen på menneskeheten etter for mye lesing av VGs kommentarfelt.

2 Comments

  1. 22.03.2014 at 12:28 —

    Kjenner muligens en fyr som kanskje har kompetanse til å hjelpe til :P OMG – GlowKitty!

  2. 24.03.2014 at 09:13 —

    Haha, han kan operere inn egg i kattelivmor??

Leave a reply