FeminismeMedia

Seksualisering av kvinner i media

Det er jo ikke akkurat nytt at media liker å objektifisere og seksualisere kvinner og samtidig fremstiller dem så unge som mulig gjennom å beskrive godt voksne kvinner som «jenter». Det er ikke nødvendigvis noe galt med å bruke «gutter» og «jenter» om voksne mennesker når sammenhengen er passende, men i andre sammenhenger, slik som i dette tilfellet, blir det bare enda mer smakløst. Et godt eksempel på dette er denne artikkelen i lokalavisen Romerikes Blad fra i går:

Skjermdump fra Romerikes Blad tatt 14/2 2014 23:50.

Skjermdump fra Romerikes Blad tatt 14/2 2014 23:50.

Den ser jo ganske grei ut, ikke sant? Fantastisk bra at noen utfordrer mannsdominerte aktiviteter. Det liker vi!

Men, slik så teksten under bildet ut tidligere på dagen:

Skjermdump fra Romerikes Blad tatt 14/2 2014 08:20.

Skjermdump fra Romerikes Blad tatt 14/2 2014 08:20.

Det er nesten utrolig at det i 2014 finnes noen som tror at det er en grei måte å fremstille kvinner på. Den originale saken er så vidt jeg forstår på trykk over en dobbelside i papirutgaven, mens den elektroniske utgaven har blitt endret etter massiv kritikk.

I en artikkel i Journalisten svarer nyhetsredaktør Trine Kjus at «det var et skriveteknisk grep vi syntes var morsomt. Vi kunne ikke forutsi reaksjonene. Det var ment som uskyldig humor. Men vi legger oss flate og innser at vi har bommet.» Joda, alle skjønner at det er et billig skriveteknisk grep, og jeg kan til og med være med på at man i et samfunn der det er ganske vanlig at kvinner blir fremstilt som seksuelle objekter at det faktisk er mulig å ikke være i stand til å forutsi reaksjonen. Men uskyldig humor er det ikke fordi denne måten å fremstille kvinner på forsterker et allerede stort problem i media.

Hun forsvarer seg videre med at flere i redaksjonen hadde lest gjennom saken, inkludert kvinner, og ingen reagerte, og syntes den var morsom. Det sier vel litt om redaksjonen da? Hun sier videre til Journalisten: «Men mange har tolket ingressen på en måte som skaper negative reaksjoner i forhold til kvinnesyn, og det beklager vi.»

Da er jo saken klar. Det er ikke de som har gjort noe galt, problemet ligger i at leserne har tolket ingressen på en måte som skaper negative reaksjoner i forhold til kvinnesyn. Det er nok bare vi som tolker en helt uskyldig ingress som seksuelle referanser! Så det er bare tilfeldig at hver eneste bit av tittel og ingress er basert på fraser så vanlig i vår kultur at de kunne ha blitt brukt i en rekke land og blitt nesten universelt oppfattet som seksuelle referanser? Unnskyld meg, men hvilken stein har dere bodd under til nå? Men du velger altså å bruke en klassisk ikke-unnskyldning og sier at det er vi som bare ikke har skjønt at den er morsom og derfor ble fornærmet.

Kanskje du og Rune Fjellvang, som står oppført som artikkelforfatter i nettutgaven, og kanskje hele redaksjonen for den saks skyld, kunne trenge en oppfrisker i folkeskikk? Du er kvinne Kjus, og jeg antar du, som nok de fleste av oss, har opplevd trakassering og seksuelle tilnærmelser i offentlighet av menn som seksualiserer deg og trenger seg på. Tror du virkelig det hjelper noe på holdningene i samfunnet at dere underbygger et slikt kvinnesyn?

En annen ting artikkelforfatteren godt kunne tenke gjennom er hvorfor han velger å konsekvent, og i overkant ofte, å referere til tre voksne kvinner som «jenter» slik jeg nevnte innledningsvis. Å umyndiggjøre og infantilisere er en mer eller mindre standard del av pakken mår man seksualiserer og objektifiserer kvinner. Ett av virkemidlene er å konsekvent referere til kvinner som «jenter», og som her hvor man fremstiller dem som naive, og med behov for instruering fra en mann. Smak litt på avslutningen på artikkelen så skjønner du kanskje hva jeg sikter til:

Gjeddejentene læres opp fra grunnen av. Stang og snelle må sitte perfekt i lankene hvis de svenske storfiskerne skal slås. Ida sveiver forsiktig på multiplikatorsnella. Og trykker på utløseren. Erik advarer mot hva som kan skje hvis spolen løper løpsk i utkastet.

– Skjærereir. Da duger bare saks, sier han og forteller at sånt har man ikke tid til i en fiskekonkurranse.

Jentene nikker og viser at de forstår. Neste gang skal de fiske i et svømmebasseng, før turen går ned til Nitelvas bredder.

Denne artikkelen er et skolebokeksempel på hvordan man ikke fremstiller kvinner i media, og jeg håper virkelig redaksjonen tar kritikken på alvor. Dette er ikke greit!

Previous post

Kjappiser: Mødre, modifisert mat og moder jord

Next post

Svineinfluensa (H1N1), vaksinasjon og narkolepsi - et overblikk

Veronica

Veronica

Veronica is a PhD candidate in high energy physics at the University of Oslo, Norway. She loves science, and is a total science-fiction nerd. She's a queer feminist, a secular humanist, and of course a skeptic. She spends most of her free time working for one of the major LGBTQ+ organisations in Norway. She is the editor of the Norwegian Skepchick blog, but also writes for some of the other blogs in the network. She can be found on Twitter as @VeronicaInPink.

No Comment

Leave a reply