Pseudovitenskap

En ugle i mosen – jeg var på alternativmessa

En helg i oktober inntok Alternativmessen Scandic hotell her i Tromsø. Film, foredrag, kurs, konserter og seanser blandes med salg av røkelse, nye maskiner, ritualer, steiner og “kraftfulle” gjenstander. En liten gjeng av UiTs (Universitetet i Tromsø) religionsstudenter og noen forelesere stilte opp, deriblant undertegnede. Allerede ved døren kjente jeg angsten krype opp ryggraden i det jeg trakk inn mitt første drag av svindel og røkelse. Jeg vet ikke hvor mange av dere som er kjent med dette fenomenet, som her oppe skjer én gang i året, men de av dere som har følt det på kroppen har trolig litt medlidenhet med meg. De av dere som ikke er videre kjent med fenomenet bes ta en titt på denne nettsiden. Årlig arrangeres omlag 50 av disse i landet – med rundt om 100 000 besøkende i følge alternativmesse.no.

Billettene ble solgt i en trang korridor hvor det satt tre tilsynelatende normale kvinner med store smil om munnen. En strikket, én tok penger og én satt på bånd på hendene til de besøkende. Dette er jo ikke forskjellig fra en hvilken som helst messe. De delte ut programmet. Enhver illusjon om at vi deler det samme verdensbilde forsvant ut døren i det jeg tok inn denne informasjonen, samtidig som jeg desperat forsøkte å holde maska. For noen år tilbake ble alternativmessen holdt på forskningsparken – ikke nå lengre.

Det første rommet jeg kom inn i hadde en del teknologi. De viste frem maskiner som skulle redde kroppen din fra å degenerere og gjøre at du kunne snike deg unna en ellers ikke optimal livsstil. Noe som det slo meg der og da at de fleste av deltagerne sårt kunne trenge – da de fleste var godt over halvveis i livet og med klare tegn på både “sofasittiitus” og “alkonikotininus” (ikke reelle sykdommer, annet en at de går utover personlig helse og offentlig økonomi, og trolig kan behandles med en dose tiltakslyst, vett og skam). Jeg forstår at mange av disse menneskene er desperat etter løsninger på sine problemer, men det er trist at de velger tarrotkort, aurafoto og urte-te fremfor behandlingsmetoder som er veletablerte, vitenskapelige og dokumentert effektive.

Jeg snappet med meg en del lesestoff på veien gjennom den første delen av sirkuset. Det som så ut til å tiltrekke seg de unges oppmerksomhet raskest i rommet var en bod hvor en herremann solgte juggel og glitter. Godt blandet var diverse symboler fra øst og vest, med en kaffe-/tekopp som lar deg lese grut, fjærpynt, en lighter, tre sammensveisede patronhylser og en hel del utstyr som ser ut som om noen tok Gargamel etter føttene og ristet han godt. Ellers i rommet var de første healerne, en klarsynt eller to og en mann som var meget dyktig på Didgeridoo.

Et økologisk eple i Detoxfotbad

Et økologisk eple i Detoxfotbad. Bildet lånt her.

Gjennom gangen på vei til den store hallen var det flere som solgte ymse produkter, men blant dem dro jeg kjensel på noe. Detox-fotbadet. Hvorvidt dette er akkurat det samme som jeg har vert borti tidligere er jeg ikke sikker på, men funksjonen var den samme og det så akkurat slik ut. Har faktisk prøvd et slikt en gang. Det var mer ekkelt enn noe annet og selv om jeg ikke kunne se et snev av forskjell på mitt skum og misfarget vann fra den som var før meg, fikk jeg en hel liste av forklaringer og forskjeller. Selv med min begrensede biologikunnskap og kjennskap til Detox der og da, kunne jeg forstå at det her måtte være ugler i mosen. I senere tid kan vi takke blant andre Folkeopplysningen  og for å gi denne spesielle formen for “behandling” et realt spark i rattata og spre ordet videre. (Lisenspengene godt brukt!) Føtter, ingen føtter, et økologisk eple (burde appellere til en viss del av befolkningen) eller hva som helst – det spiller ingen rolle. Reaksjonen i vannet har INGENTING med hva de sier det gjør å gjøre overhode. Du kan ta en titt på denne artikkelen.

Hallen – full av bannere, skilt, regnbuer, bergkrystall og ivrige selgere, som jeg vil påstå er opp til halsen i “New age” -propaganda og gammel ignoranse med en stor dose uvitenhet. Det første som møtte meg var en stabel bøker til salgs. Jeg dro kjensel på flere av dem og kan noe flaut innrømme at de ligger i en boks ett sted på loftet i en eske merket “fjortis-meg”. Bladde fort igjennom noen av de som falt under temaet hekser/trolldom. De inneholdt de gamle mytene om kvinnelige ofre i milliontall som også ble bygd opp under av “Da Vinchi Coden” til Dan Brown, arven etter Margaret Murray, og ellers mange andre faktafeil. Klart noen av feilene kom trolig fordi bøkene var utdatert, men så var vel ikke oppdatert forskning på noen sin liste over viktige resurser der inne.

Ved siden av bokhyllen stod et lite telt. Veggen på utsiden er dekket med informasjon om Tarot Professoren. Vent… HVA? Jeg snappet til meg alt av lesestoff for å unngå en konfrontasjon eller enda verre, en invitasjon. Internettsiden hans snakker for seg selv. Dette er en mann som på snaue tre år ble utlært og overbevist om sine evner. (Til å tjene penger?!) Mannen har en bachelor i pedagogikk – han er IKKE en professor.

Nevnte jeg at de fleste av “tilbudene” på messen, håndlesning, klarsynt, tarrot og annet kostet omlag 400 kroner pr.? Så til min store overraskelse, mellom en av bodrekkene kom en dame til meg og spurte om jeg vil ha en gratis hjertehealing. Etter et raskt blikk på printerarbeidet og damen bak bordet med hånden på hjertet til et menneske klarte jeg å lirke frem et smil og et “ellers takk, men hjertet mitt har det helt fint”. Hvorpå hun presiserte at det ikke var snakk om det fysiske hjertet. Mine forsøk på å overbevise kvinnen om at jeg var heller privilegert og følte meg ganske så lykkelig ble brått smelt i bakken av et “det tror jeg slettes ikke på – alle behøver hjerte healing, selv om de ikke vet det selv, ingen er helt lykkelig” Trangen til å “rante” gikk i taket, men jeg ble heldigvis distrahert av ei som nettopp hadde inntatt et beger med noe brunt og flytende som skulle inneholde en eller annen sopp. “For vitenskapen”?!

En kommentar jeg overhørte fra en av de som styrte det hele, den virkelig gjorde dagen komplett; “hæ – har de satt en bod der? Da kommer de jo ikke til kaffeautomaten – det er jo krise!” Forteller du meg at i et rom fullt av spådamer og menn og med så mange klarsynte så var det INGEN som så den komme? Ha Ha…

To ord “Living Water”.  Dette kan få sin helt egen post om en av oss orker å vie dem oppmerksomheten.

Så over til – de over oss!? Konspirasjonsteorier, besøk fra andre sivilisasjoner, George Adamski, lysvesner og menneskelig kontakt. Det tar helt av. Det ene arket jeg snappet med meg inneholder endel viktig informasjon. Så vel som et nærbilde av en juledekorasjon eller lignende ornament trolig fra 60- eller 70- tallet, formet som en Hollywood-ufo. Hold på (tinnfoil-)hatten:

Hvorfor besøkes vi av andre sivilisasjoner? To Hovedgrunner: Vårt arsenal av atomvåpen og vår bruk av kjernekraft. Vi har nådd et kritisk punkt når det gjelder menneskehetens og planetens videre fremtid. Våre utenomjordiske venner består av 7-8 grupper som samarbeider. De kommer både fra vårt eget solsystem og fra andre planeter i universet, og de fleste ser omtrent ut som oss.

Kjennetegn: Holder oppsyn med oss – nøytraliserer blant annet en del av vårt radioaktive avfall og giftstoffer vi har dumpet i verdenshavene. Kan bistå med råd og veiledning, men er avhengig av hva vi ønsker.

 

Vi står ovenfor følgende valg: Enten fortsetter vi som nå med militær opprustning, krig, konflikt, urettelig ressursfordeling og ødeleggelse av miljøet, eller vi skaper en helt ny sivilisasjon som fungerer totalt ulikt den vi har nå.

 

Dette er bare et lite utdrag av de 5 A4 sidene og en brosjyre som jeg plukket med meg fra bordet deres. Bak bordet stod to personer som kunne vært hvem som helst i hvilken som helst jobb. Jeg må påpeke at av alle de brosjyrene jeg har etter turen, så er deres de eneste som inneholder en kildereferanse. De er fullstendig unyttig og helt på jordet, men kilder likevel. Gratulerer?

Alle healingbodene med “Past Life Regression Therapy”, “The Reconnection”, “Bowen Teknikken” og “Polaritetsterapi” lover alle det samme, eller stort sett det samme. Det er rettet mot de samme kundene og det ser ut til at det er de samme som pendler mellom det forskjellige “behandlingsmetodene”. Etter en lengre prat med Marcel Bjerknes (eller en mann jeg tror var Marcel Bjerknes – det er vanskelig å se på bildet i brosjyren og det jeg har i hodet) innser jeg at denne mannen vet lite eller ingenting om hverken hvor “hans” ideer kommer fra eller hvordan kroppen faktisk fungerer. Langt mindre hvordan man undersøker noe ved å bruke vitenskapelig metode. Men så er han jo utdannet sivilarkitekt, med bakgrunn som selvstendig næringsdrivende og bistandsarbeid. Men vent, etter en livslang interesse for kroppens energier tok han utdannelsen i polaritetsterapi og driver nå egen klinikk i Oslo. Men da så…

Bildet hentet her.

På vei ut, etter at det begynte det å svi i nesa av røkelse og lukten av bullshit, tok med meg et gratis magasin. På lik linje med kvinneblader som KK og de andre man finner på butikken er også dette fullt av reklame. Bøker, edelstener, horoskop, historier, utdannelses veier og reiseguider. Det er vel og merke bøker som “veien til….”, “Vitenskapens vrangforestillinger” og “Livet mellom Livene”. Edelstenene er satt i gull og glitter, men fremfor materiell verdi står alle deres symboler og egenskaper listet. Reiseguidene tar deg til helt andre plasser en øyhopping i Middelhavet eller shopping i Praha.

Det er helt tydelig at penger er en stor motivasjon. Det er også klart at mange av disse menneskene søker et bedre liv, et annet liv, eller et tidligere liv? Kan de ikke nyte det livet de har istedet? Må de lete etter alt mellom himmel og jord, når det som er rett foran dem er så mye mer fantastisk enn det de små trangsynte hodene til menneske kan mane frem? Vitenskapens vrangforestillinger?! Google; Rupert Sheldrake – vær så snill.

Tim Mitchins visdom klinger i ørene i det jeg satt meg i bilen og kjørte bort der i fra.

Featurebilde hentet her.

Previous post

Kjappiser 4/11

Next post

Kjappiser 11/11

Nica

Nica

Nica lives in Moss, Norway. She is 31 years old and married to a molecular biologist. She studies history and religion, and her favorite subjects are ancient history and the European witchcraft trials. In here spare time, she likes to play Magic TG, roleplaying games (DnD, WoD…) and board games. Her favorite authors are Neil Gaiman and Poe, and she is currently obsessed with Dr Who. Bit of a gadget freak, loves tools and DIY. Atheist, skeptic, curious, optimistic, mild control freak with a dash of OCD… (Skriver også for Grounded Parents, dette er grunnen til den engelske bioen.)

No Comment

Leave a reply