Eventer

Grasrotskeptisisme: Skeptikere på puben

Hvis du liker å følge med i miljøet rundt skeptikerne i inn- og utland, har du sannsynligvis hørt om Skeptics in the pub-fenomenet. Du har kanskje også vært på en eller flere slike eventer? Har du ikke, men lurer på om det kan være noe for deg? Hvis du i tillegg befinner deg på Østlandet, hvorfor ikke benytte sjansen allerede i kveld til å våge deg på?

Jepp, for Norge har jo sine egne pubskeptikere. Skeptikere på puben er etablert både i Oslo og Trondheim, og det har vært forsøk på å starte flere andre steder i landet også. Undertegnede var, for ca. fire år siden, en av disse som ikke hadde vært på skeptikertreff før, og som hadde lyst, men nølte en stund (jeg var kanskje litt for sjenert til å buse inn blant en haug totalt fremmede folk). Idag er jeg selv en av arrangørene for Skeptikere på puben Oslo, så en kan si jeg er glad for at jeg våget meg på det første treffet den gangen.

Det jeg synes er så besnærende med pubtreffene er at det er et typisk eksempel på en lavterskel grasrot-greie. Sånne ting heier jeg på. Det er sånt som det i utgangspunktet ikke er problematisk å starte helt selv heller, hvor som helst, uten noen særlige midler foruten litt fritids-engasjement. I den andre enden av skalaen har vi de mer hardcore folka som skriver skeptikerbøker, eller som stadig dukker opp som Skeptikeren i media, eller arrangerer dyre skeptikerkonferanser (okay, sistnevnte har jeg faktisk også vært med på, men det får bli en annen bloggpost). Sånne ting er også fantastiske, for de får folk interesserte og engasjerte på et mentalt nivå. Vi trenger begge!

Ting som diskuteres på Skeptikere på puben i Oslo:

 • forskningsnyheter
 • dataspill
 • magneter
 • Higgs-bosonet
 • øl
 • hva driver du med til daglig?
 • nerdekonferanser
 • rare dyr
 • religion
 • leste du det blogginnlegget?
 • filmer
 • været
 • mobilstråling
 • menyen
 • hvordan redde verden
PZ Myers på besøk på puben i Oslo

PZ Myers på besøk på puben i Oslo sommeren 2011

Innimellom de vanlige treffene får Skeptikere på puben Oslo besøk av gjester eller kjører annen underholdning. De har dratt med seg folksom Lawrence Krauss, Rebecca Watson, Tim Farley og James Randi på puben i forbindelse med at de har vært på besøk i Oslo. De har hatt besøk og vist film av Randy Olson og sett premieren på Folkeopplysningen, og de har hatt konsert med George Hrab og foredrag av Richard Saunders. Det hender de har et par utflukter også, som kinotur, safari til Alternativmessen og standup.

Og i kveld altså — da du kanskje bestemmer deg for å gå på Skeptikere på puben for første gang — da kommer ekstra awesome Sunniva Rose, kjernefysiker og rosablogger, og skal holde foredrag om myter og misforståelser rundt stråling og kjernekraft.

Ses vi, kanskje til og med for første gang?

PS: Husk å se kalenderen vår for å følge med på hva som skjer av eventer!

Previous post

Kjappiser 17/6

Next post

Kjappiser 24/6

Kristin C.

Kristin C.

Kristin har gjort det til sin misjon å heie frem nerdenes verdensovertakelse. Hennes vitenskapelige alibi er en mastergrad i astronomi, men hun var slett ikke fullblods-skeptiker idet hun begynte på universitetet. Til daglig holder hun til henholdsvis i Oslo og på internett, hvor hun arrangerer Skeptikere på puben, og er med i podcasten Saltklypa. Blant Kristins danseferdigheter kan nevnes jazzballett, headbanging og nybegynner Lindy Hop. Hun eier to munnharper og en ukulele. Hun er @prokrastinuft og @thatnerdwoman på Twitter, og den personlige bloggen til Kristin heter Prokrastinuft. Hun lover å skrive noe der snart. Imorgen.

3 Comments

 1. 22.06.2013 at 08:03 —

  Redde-verden-problemet løste vi i går, så det kan vi droppe fra lista.

 2. 22.06.2013 at 10:16 —

  Skeptics work in mysterious ways.

Leave a reply