MediaSkepsis

En skeptikers guide til facebook

Facebook er full av farer. De lurer bak en hver statusoppdatering eller deling. Enten det er ”Facebook donerer om du liker…” eller kurerer dine plager. For en stund tilbake var det en jeg kjenner som hadde kommentert på en status noen andre hadde delt – maken til styr. Antallet ”likes” og kommentarer var skyhøyt. Det som overrasket meg mest, vel og merke foruten om det absurde innholdet, var de som hadde kommentert og bygget opp under den og priset den i skyene for ”genial info”. Det var så klart noen som hadde ”retta fingeren” (pekefinger/langfinger?!) mot den, men de var kraftig i mindretall. Verden er dessverre er ikke full av skeptikere, men lettlurte og godtroende folk som naivt godtar alt de leser så lenge det er formulert riktig og innholdet tilsynelatende er ”fullt av fakta”.  Litt slik som meg; da jeg så ”uten tilsatt sukker” på isen og tenke – hurra–, men sjokket jeg fikk da jeg så at kaloriinnholdet i den var dobbelt så høyt som den vanlige isen som til og med var større… og bedre! Guri jeg følte meg lurt, men til poenget. Jeg tenkte jeg skulle dele innlegget med dere og se på hvordan man kan rive slike i fillebiter uten verken master, profesjon eller særlig interesse for medisin eller løk. Noen av dere har sikkert sett det før, men til dere andre; hold på hatten! (Dette er mine egne kommentarer i teksten)

I 1919 mens influensaen tok livet av 40 millioner mennesker (Det var en i 1918 som tok livet av mellom 50 og 100 mill!), var det en lege som reiste rundt og besøkte så mange gårder som mulig for å se om han kunne bidra til å bekjempe sykdommen. Mange bønder og deres familier hadde fått sykdommen, og mange døde (em..ja…sa vi ikke nettopp det?).

På sin reise traff legen en bonde som til hans overraskelse var frisk og rask, og det var også hans familie.       (Var de friske da legen dro igjen?) Når legen spurte hva denne bonden gjorde forskjellig fra andre svarte bondekona at hun hadde lagt en skrellet løk på en skål i hvert rom i huset (det var trolig bare to rom den gang). (“Dialogsitat” – og hun viste hva alle andre ikke gjorde…) Legen trodde ikke det han hørte, og spurte om han kunne få en av løkene for å se på den under mikroskop. Han fikk med seg en, og under mikroskopet oppdaget han influensavirus i løken.(HA HA….merk: 1948/52) Åpenbart hadde den absorbert viruset, og med det holdt familien frisk.

Nåja, jeg hørte denne historien hos min frisør. (Viser evne til kildekritikk… prøver å skrive det uten å le!) Men hun fortalte også at for mange år siden fikk mange av hennes ansatte influensa, og også mange av hennes kunder. Året etter plasserte hun flere boller med løk rundt om i lokalet, og til hennes store forundring, ingen av hennes ansatte ble syke. (Kan det ha sammenheng med at de ikke fikk kunder? Kanskje alle kundene deres var vampyrer?!) Dette må virke! Vi gjorde det forrige år, og ingen av oss fikk influensa.

Nå er det et lite p.s. til denne historien, jeg sendte informasjonen til en venn i Oregon (Hvem? Hvilke kvalifikasjoner har personen?) som regelmessig sender helsestoff til meg. Hun svarte meg med en veldig interessant erfaring med løk:

«Tusen takk for at du minte meg på dette! Jeg har aldri hørt historien om bonden før, men jeg vet at jeg hadde lungebetennelse og at jeg var veldig syk… (Minne deg på noe som du aldri har hørt om?) Jeg kom over en artikkel som fortalte at man skulle kutte topp og bunn av en løk, plassere den i en krukke, og plassere krukken ved siden av pasienten om natten. I følge artikkelen ville løken mørkne av bakteriene over natten. Jeg forsøkte, og ganske riktig, som artikkelen sa, om morgenen var løken svart og jeg følte meg bedre. (Følte seg bedre etter å ha sovet… skjer det?)

En annen ting jeg leste i samme artikkel var at løk og hvitløk plassert rundt i rom under svartedauden for mange år siden, reddet livet på mange. Løk har kraftfulle antibakterielle, antiseptiske egenskaper.» (Don´t get me started!)

En annen ting å tenke på… Mange ganger får vi magetrøbbel og vet ikke helt hvorfor. Kanskje er det løken som er problemet! De absorberer bakterier og dette er årsaken til at de holder oss friske fra forkjølelser og influensa. Men også nettopp av denne grunn skal vi ikke spise løk som har vært oppskjært en stund! Rester av kuttet løk er giftig for oss! (#$%&!!!?!!)

Jeg hadde gleden av å delta på en omvisning på Mullins Food Products (de lager majones). Spørsmålet om matforgiftning kom opp, og jeg hadde lyst til å dele hva jeg hadde hørt med en kjemiker. Ed som var guiden vår på omvisningen, er en allviter på dette området. Under omvisningen var det noen som spurte om vi hadde grunn til å bekymre oss om vi kunne bli matforgiftet av majones. Vi er jo så redde for at majones blir fort dårlig. Svaret hans vil overraske deg stort! Ed kunne fortelle at all fabrikkprodusert majones er helt trygg.

«Den trenger ikke engang være i kjøleskap! Det gjør ingenting, men det er egentlig ikke nødvendig»

Han forklarte at pH-verdien i majones var satt slik at bakterier ikke kan overleve i et slikt miljø. Han snakket videre om sommerpicknicken som selvfølgelig også besto av en bolle potetsalat, og hvordan alle helt naturlig skyldte på majonesen når noen ble syke.

Han fortalte videre at når matforgiftning blir rapportert inn til helsemyndigheten er det første som blir sjekket: når de har de syke spist løk og hvor løken kom fra. (Potetsalaten kanskje?) Det er ikke majonesen som er synderen fortalte han, vel og merke hvis den er fabrikkprodusert, som blir skjemt i solvarmen, det er høyst sannsynlig LØKEN. Og hvis det ikke er løken er det POTETENE.

Ed forklarte at løk er bakterie-magnet, spesielt rå løk. (og der datt han av sporet…) Oppbevar aldri oppskåret løk! Det er ikke trygt selv om du putter dem i en plastpose og har dem i kjøleskapet. Løken er «forurenset» nok bare ved å ha blitt kuttet og ligget litt til å være en fare for deg. ( Se opp for hakket rå løk som vi får på varme pølser!) I følge ham kan du nok koke løkrester lenge og vel og være trygg, men hvis du legger rester av kuttet løk på ei brødskive så er du i trøbbel. (så… en ansatt guide på matfabrikken som lager majones sier det…)

Løk og poteter i en potetsalat vil bli grobunn for bakterier mye, mye raskere enn fabrikkprodusert majones noen gang vil kunne bli! (og….?)

En annen ting er at hunder aldri må få løk, de klarer ikke å fordøye den og får problemer. (De er også allergisk mot sjokolade…relevant?)

Så husk på: Det er ikke trygt å kutte en løk og så vente til neste dag med å bruke den i mat. Løken blir meget giftig bare over en natt. (OMG – så alle som spiser tacorester dagen etter, eller alle som har en halv løk i kjøleskapet de ikke brukte opp sist de laget middag blir forgiftet?!) Meget skadelige bakterier som forårsaker alvorlige mageinfeksjoner (pga av overproduksjon av galle) og matforgiftning vil florere i slik løk.
Verdt å prøve kanskje i disse infulensatider… (…!)

Electron vs optical mikroskopDet første jeg gjør når noe slik dukker opp er å sjekke den første konkrete påstanden teksten kommer med. I dette tilfellet er det at en lege i 1919 kunne se influensaviruset under et mikroskop. En rask tur på google, avslører at første gangen et virus ble sett i et mikroskop var i et Elektronmikroskop i 1948/52. Så allerede her kan man egentlig konkludere med at hele teksten er “bullshit”. Men det er jo for enkelt.

Så kan man legge merke til detaljene i teksten. Det er påfallende at det ikke er navn i teksten, men likevel ekstremt beskrivende detaljer om en hendelse som angivelig skal ha skjedd for 94 år siden. Både følelser og samtaler er ”dokumentert”, men det er bare ”trolig” hvordan romdelingen i huset deres var. Men vedkommende  har jo hørt det fra sin frisør…

Virus og bakterier har ikke vinger! De kan ikke fly ut av et menneske og lande på en løk, med mindre du hoster eller nyser på den.  Virus smitter vanligvis ved dråpesmitte eller direkte overføring.  Virus er avhengig av vertsceller for å formere seg og ”overleve”.

Her er det plass til et avsnitt om løken, men jeg klarer ikke å holde meg alvorlig lenge nok.

Det er mye man kan ta tak i, men jeg skal ikke stave det ut for noen. Dette handler om å kunne finne frem til spørsmålene og svarene selv. Google er din venn og sider som hoax-slayer.com, urbanlegends.about.comsml.snl.no og wikipedia er gode steder og starte for den gjennomsnittlige skeptiker. Har du lyst å grave ekstra godt i det kan du se på Pubmed Health eller NCBI. Løken er bare et eksempel på innlegg som florerer på facebook og andre nettsamfunn. Søtningsmiddelet aspartam, antivaksine kampanjer, antioksidanter, genmodifisert mat, økologisk mat, “naturlige” midler mot “kjemiske stoffer” og medisin mot helsekost. Lykke til!

Man skal være kritisk til alle kilder man bruker. Dette gjelder spesielt åpne kilder som Wikipedia, blogger og forum. Det er ikke alltid like lett for oss ”ikke-profesjonelle” å forstå seg på de medisinske og vitenskapelige artiklene, derfor gjelder det å finne noen sider man tør å stole på. Her må jeg påpeke noe til alle dere overivrige kommentatorer på Facebooks utfordringer og vrangforestillinger – bare fordi wikipedia ikke er 100% til å stole på betyr det ikke at dere kan kaste en hver faktabasert kommentar ut vinduet fordi man velger å bygge den opp med Wikipedia som bakgrunn.  Slike kilder er ofte den enkleste veien til å forklare fenomener slik at alle kan forstå dem, og nederst på siden er det ofte linket til en opphavskilde eller lignende.

Fra meg til trollene:

Det finnes ikke noe ”min”- eller ”din” sannhet. Man kan ikke være hjernevasket av vitenskapen. Det som fungerte av “naturlige”-remedier fra gammelt av har blitt til MEDISIN i dag og kan fremstilles helt naturlig på et laboratorium! Og til deg som ikke liker vitenskapen fordi den endrer seg hele tiden; det er det den skal gjøre. Dersom den ikke hadde endret seg hadde den sluttet å eksistere! 

Bildene av mikroskopene er hentet her og her.
Ugla er henta her.

Previous post

Enda en!

Next post

Kjappis 10/6

Nica

Nica

Nica lives in Moss, Norway. She is 31 years old and married to a molecular biologist. She studies history and religion, and her favorite subjects are ancient history and the European witchcraft trials. In here spare time, she likes to play Magic TG, roleplaying games (DnD, WoD…) and board games. Her favorite authors are Neil Gaiman and Poe, and she is currently obsessed with Dr Who. Bit of a gadget freak, loves tools and DIY. Atheist, skeptic, curious, optimistic, mild control freak with a dash of OCD… (Skriver også for Grounded Parents, dette er grunnen til den engelske bioen.)

No Comment

Leave a reply