Media

Angelina Jolies bryster fortviler og forvirrer

For et par uker siden kom nyheten at Angelina Jolie fjernet begge brystene. Hun gjorde denne avgjørelsen etter å ha fått påvist en genfeil som gir henne høy risiko for å utvikle brystkreft. I en lengre artikkel i New York Times forteller hun om bakgrunnen for avgjørelsen, og oppfordrer samtidig andre med brystkreft i nær familie om å teste seg (noe som problematiseres av Myriads patent som gjør testen dyr i USA, men det er en annen historie). For én gangs skyld har vi en kjendis som går ut i media og promoterer skolemedisin!

Men selvfølgelig klarer ikke alle å være alvorlige når det er snakk om pupper. På Twitter fyrte det løs med mer eller mindre seriøse utbrudd om saken, som toppet seg med at Brad Pitt burde finne tilbake til Jennifer Aniston så fort som mulig. Det er jo passe kjipt å plutselig være samboer med en mann med vagina! “The sweet fun bags” var det beste med hele dama, og hun har ingen rett til å ta dem fra oss eller Brad bare på grunn av hypotetisk kreft. Sannsynligvis brukte hun bare kreft-scenarioet som unnskyldning for å få seg silikonpupper, den oppmerksomhetssyke hora.

Jeg velger å tro at alle disse Twitter-meldingene er ment som vitser, og at livene våre kanskje er verdt mer enn et par pupper.

***

Og nå over til noe litt annet. Angelina Jolie får nyhetsnettsider i hele den vestlige verden til å skrive om gener, men dette er ikke lett. VG-nett prøver seg:

“Angelina Jolie fjernet begge brystene fordi hun har genet BRCA1, som gir større risiko for brystkreft”

Hvis dette hadde vært sant bør vi fjerne brystene alle sammen, for alle mennesker har BRCA1. BRCA1 er navnet på et gen som koder for et protein som er med på å reparere DNA. Det Jolie har er en mutasjon i dette genet som gjør at det ikke fungerer optimalt. Og når du ikke reparerer DNA skikkelig får du økt sjanse for kreft. Det er hundrevis av mulige mutasjoner i BRCA1, noen er mer assosiert med kreft enn andre, og akkurat den mutasjonen Jolie har er spesielt kjent for å lede til kreft. NRKs nettavis klarer det ikke så mye bedre, selv etter intervju med en kreftforsker:

“10.000 norske kvinner har BRCA 1 eller BRCA 2. De fleste har BRCA 1, som er det styggeste genet, sier Pål Møller, seniorforsker ved Oslo universitetssykehus Radiumhospitalet og leder i norsk gruppe for arvelig kreft til NRK.no.”

Som sagt har alle mennesker BRCA1 og BRCA2, ikke bare 10 000 kvinner, så Møller ristet nok litt på hodet da han leste den publiserte artikkelen. Aftenposten.no vinner med sin nesten korrekte uttalelse:

“Den såkalte BRCA1-genfeilen er spesielt hyppig i Norge.”

Her har de klart å inkludere ordet genfeil, men det er fremdeles ikke helt korrekt siden det finnes flere genfeil i BRCA1. Nå er vel Aftenposten en av de mer seriøse store avisene her i landet, så jeg syns man kan forvente en viss standard. Men det virker ikke som at noen norske aviser bruker penger på egne vitenskapsjournalister som kunne skrevet gode artikler om slikt. Det er selvfølgelig ikke totalt krise å skrive litt feil, men jeg syns ikke det bør være så veldig vanskelig. Alle nettavisene linker til Jolies originale innlegg i New York Times der hun har klart å skrive det rimelig korrekt, så hvordan dette blir såpass misforstått under en enkel oversettelse forstår jeg ikke. Genmutasjoner er sentralt for veldig mange sykdommer, så jeg syns journalistene kunne brukt 5 minutter ekstra på Wikipedia (som faktisk er ganske bra på etablert vitenskap) og spredd god kunnskap til folket.

point_mutation

Punktmutasjon i DNA
Foto: Darryl Leja, NHGRI

 Illustrasjonsfoto: http://publicshaming.tumblr.com/

Previous post

Kjappiser 27/5

Next post

Kjappiser 3/6

Julie

Julie

Julie har doktorgrad i biokjemi, og forsker på antibiotikaresistens. Hun er for øyeblikket utplassert i Leeds, men tar likevel noen ganger turen til skeptikere på puben i Oslo, både for ølen og for å gjenvinne troen på menneskeheten etter for mye lesing av VGs kommentarfelt.

No Comment

Leave a reply