Kjappiser

Kjappiser 6/5

  • Forskere ved IBM har laget verdens minste film. Ved å flytte på atomer liggende på en kobberplate har nanofysikerne laget denne lille filmen. Hver prikk er et molekyl karbonmonoksid (CO) som består av to atomer. Flyttingen gjøres ved hjelp av et scanning tunneling microscope (STM). Dette mikroskopet kan sees på som en tynn nål som er 1 atom tykk på spissen, som flytter på atomer ved bruk av magnetisme.
  • Den amerikanske astrofysikeren Jane Luu besøkte Universitetet i Oslo for å holde årets Rosselandforelesning. Hun var med på å oppdage Kuiperbeltet, og presenterer nå en ny teknikk som benytter laserlys for å utforske overflaten til asterioder. Disse laserne er plassert på jorda og gir bilder med like høy oppløsning som bilder tatt av teleskoper i verdensrommet. Les mer på forskning.no.
  • En tenåringsjente i Florida ble arrestert for å ha forårsaket en liten eksplosjon i skolegården. Ingen ble skadd og ingenting ble ødelagt, men skolen følte det var så alvorlig at hun ble utvist og politianmeldt. Ekperimentet besto av å blande toalettrens med aluminiumsfolie i en brusflaske, noe som gir et lite imponerende smell.
  • Kinesiske forskere har laget en hybridinfluensa ved å blande gener fra H1N1 (svineinfluensa) og H5N1 (fugleinfluensa). Dette influensaviruset har vist seg å kunne smitte mellom marsvin i ulike bur, og viser at H1N1 kan ta til seg gener fra andre influensavirus og potensielt forårsake en pandemi.
  • Nå kan du følge med på direktesending av et av verdens lengstvarende eksperimenter. Bekdråpeeksperimentet ble startet i 1927 og består av å måle hvor fort stoffet bek drypper. Til nå ser det ut til at det drypper én dråpe hvert niende år, men nå er det 13 år siden sist. Følg med for tiårets hendelse!

Illustrasjonsfoto: University of Queensland

Previous post

"Glykonutrienter" og misbruk av vitenskap

Next post

Kjappiser 13/5

Julie

Julie

Julie har doktorgrad i biokjemi, og forsker på antibiotikaresistens. Hun er for øyeblikket utplassert i Leeds, men tar likevel noen ganger turen til skeptikere på puben i Oslo, både for ølen og for å gjenvinne troen på menneskeheten etter for mye lesing av VGs kommentarfelt.

No Comment

Leave a reply