Vitenskap

Misforstått partikkel?

Jada, nå har vi snakket om Higgs-partikkelen i et år ellerno, men det er fortsatt et problem med den som dukker opp til stadighet. Nemlig at betegnelsen “gudepartikkelen” eller “the god particle” dras frem igjen og igjen. En ting er at diverse religiøse ledere uttaler seg om den som om den faktisk var guddommelig, men det er også vitenskapsfolk som hjelper til med mytene rundt denne. Hvorfor kan vi ikke bare kalle den “enhjørningpartikkelen” i stedet?

God Particle - Pulp Fiction Style

Professor Michio Kaku som er en slags amerikansk versjon av Knut Jørgen Røed Ødegaard, bare uten så mye hopping og spretting, har uttalt følgende i en video:

The Higgs boson is often called “the God particle” because it’s said to be what caused the “Big Bang” that created our universe many years ago. The nickname caught on so quickly (even though scientists and clergy alike do not care for it) partly because it’s a great explanation of what it’s supposed to do — the Higgs boson is what joins everything and gives it matter.

Altså, nei, vettuhva. Higgs ble kalt for “gudepartikkelen” fordi det var noe surr med tittelen på en bok. Den heter ikke dette fordi den er opphavet til universet eller noe i den duren. Nå er ikke jeg noen ekspert på Big Bang, men fysikeren Sean Carroll avkrefter at det er noen sammenheng mellom Higgs og Big Bang på den måten Kaku hevder.

Heller ikke siste delen av påstanden til Kaku gir noe særlig mening. Aner ikke hva han mener med “joins everything” fordi det gjør den da ikke? Det er det i tilfelle naturkreftene som gjør: den elektromagnetiske kraften (Coulomb-kraften), kjernekreftene, samt gravitasjon. Og hva med at Higgs gir masse til alt rundt oss? Nei, det er heller ikke riktig. Ihvertfall ikke på den måten man som oftest mener når man sier det. Higgs gir masse til elementærpartiklene. Det vil si elektroner (og andre leptoner) og kvarker. Mesteparten av massen til verden rundt oss kommer fra de andre naturkreftene, ikke fra den faktiske massen til elementærpartiklene. Det meste utgjøres av massen til protoner og nøytroner. 98-99% av deres masse kommer fra den sterke kjernekraften og energien til kvarkene inni dem. Massen til er ptoton er rund 938 MeV, mens massen til hver av de tre (ikke-virtuelle) kvarkene er 1-5 MeV hver.

Det er teit når fysikere sprer feilinformasjon slik Kaku gjør. Hvis man skal popularisere vitenskap, må det man sier ihvertfall være korrekt selv om det forenkles. Det er ille nok med ting som:

God Particle

Bilde fra @leftytgirl på Twitter.

Ok, disse er jo litt morsomme da …

Men man kan jo ikke kalle Higgs for “gudepartikkelen” lengre nå da vi har bevis for at den eksisterer? Kan vi det?

Mer Higgs-stuff for Higgs-avhengige:

Previous post

Kjappiser 18/3

Next post

OMG WTF pen dame skriver om vitenskap. True story, bro.

Veronica

Veronica

3 Comments

 1. 20.03.2013 at 15:02 —

  Fineste beskrivelsen av Michio Kaku. :D:D

  • 20.03.2013 at 15:08 —

   Jeg liker forsåvidt Michio Kaku selv om jeg syns han tar ting litt langt av og til. Han er ihvertfall engasjert. Favoritten min er allikevel Neil deGrasse Tyson. Og så Amy Mainzer som dukker opp mange ganger i serien The Universe på History Channel …

 2. 21.03.2013 at 13:02 —

  A Higgs boson walks into church. The priest says “Finally, we can have mass…”
  Tyson er my man, han har en måte å være på, å presentere seg selv og budskapet sitt på som bare er fascinerende.

Leave a reply